Jeśli chcesz kupić barszcz z butelki, koniecznie odwiedź tę stronę.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii albo znaczących rodzinnych zabaw. Tam, gdzie zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z grzybowym nadzieniem i do kiełbasy
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego lekko słodkawy, a zarazem kwaskowaty aromat sprawia, że perfekcyjnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami czy też kapustą, pozostali przedkładają ziemniaki, jajo na twardo oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to znakomita potrawa na obiad, lecz również wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem lub chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Trzeba zaznaczyć, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, toteż poleca się go anemikom. Natomiast z uwagi na to, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie przeważnie je się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na bazie zakwasu z kiszonych buraków!
Nie ma jednej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, aby zaakcentować naturalny słodki aromat buraka, pozostali lubią pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo zawiera więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotowywać osobiście, ale proces fermentacji trwa mniej więcej 7 dni. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]