Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską.
Składnikiem niezbędnym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego warto ich używać w gastronomii?
Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak potas, wapń czy cynk, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu
Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]