Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską.

Składnikiem niezbędnym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego warto ich używać w gastronomii?

Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak potas, wapń czy cynk, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu

Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]