Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?

Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?

Chcesz kupić kiszonki z warzyw? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to głównie słowiański przysmak, rzadko wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Tymczasem kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszone przetwory z warzyw słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych

Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w solance, w zlewie z octu lub w soli, stosowana jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niska kwasowość zawiesiny, w której się go zanurza, hamuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Parę wieków wstecz była to świetna metoda, żeby zwiększyć okres przydatności do spożycia mięsa, warzyw oraz ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawił się zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory warzywne od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Wyróżniają się one np. sporą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z kapusty czy ziemniaków.

Kwaszonki – co można kisić?

Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni w zasadzie na wszystkich kontynentach, również w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się szeroką popularnością. Lecz ogórki kiszone są tam prawdopodobnie niezwykle lubianym dodatkiem do kanapek, burgerów i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. białą rzodkiew, pomidory, a także owoce (np. gruszki).

Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się bazą lub istotnym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Warto pamiętać, że smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych krajach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. W związku z tym ogórek kiszony wedle standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w Chinach.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]