Na artmankiszonki.pl odnajdziesz wszystko, co trzeba wiedzieć o przetworach ekologicznych.
Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się na początku XX wieku, wyroby jedzone przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Ale razem z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej szukają oni wyrobów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.
Żywność eko – z upraw nie korzystających z syntetycznych nawozów i pestycydów
By konkretny produkt oferowany w Polsce mógł mienić się „eko”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą uzyskać odpowiednie certyfikaty nadawane przez autoryzowane do tego laboratoria. Kluczowym jednak przymiotem spożywczych wyrobów eko jest to, że użyte do ich przygotowania owoce oraz warzywa uprawiano według wszelkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych nawozów ani środków zabezpieczenia roślin, które mogłyby mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla środowiska. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a opryski upraw chemicznymi pestycydami często skutkują obumieraniem pożytecznych owadów. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych związków przedostanie się do ciała ich konsumentów.
Co musi być umieszczone na etykiecie ekologicznej żywności
Żywność eko jest poddawana nieprzerwanemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym także w trakcie magazynowania i transportu. Co kluczowe, jeżeli artykuł spełnia wymogi, jego wytwórca obok rutynowych informacji m.in. o wartościach odżywczych, temperaturze składowania, terminie zdatności do spożycia oraz wadze netto, kraju produkcji składników, musi także obowiązkowo wskazać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdy tworzące w kształt liścia. Wypatrując ekologicznych przetworów trzeba zatem czytać dokładnie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o przyznanych certyfikatach.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]