Jeśli potrzebujesz ogórków kiszonych w folii, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/ykx7jp3w.
Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne.
Czym podkręcić smak kiszonych ogórków
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna bądź duże gliniane garnki, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie pozostawia się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się koper i czosnek, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić również różnymi przyprawami, między innymi ziarnami czarnego pieprzu, cząstkami marchwibądź liśćmi laurowymi. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, by osobiście zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarnią lub piwnicą, w której może przechowywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy też w kubełkach, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają kiszone ogórki?
Od setek lat panuje przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie oddziaływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, gdyż wespół z kiszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i dobrze oddziaływają na ich florę, poprawiając tym samym trawienie. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę E, C i A, witaminy z grupy B, jak również wiele składników odżywczych istotnych dla poprawnego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk czy sód. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli doceniamy cierpkie smaki, zalecamy nie wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw, tylko ją wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, gdyż w czasie kwaszenia mikroelementy przechodzą częściowo do soku. Trzeba jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]