Więcej o soku z kiszonych warzyw na artmankiszonki.pl.
Kwaszone warzywa wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od paru lat jednakże raz za razem wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości i zawartość
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest cierpki, ale niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy K, A, E oraz C, jak również rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, sód i fosfor. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, jednak warto sięgać po niego regularnie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet ze zdrowym produktem nie należy przesadzać – zaleca się wypijać mniej więcej 1 kubeczek soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Kolejnym popularnym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Posiada on mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym obniża ciśnienie. Choć buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie poleca się jednakże jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm albo choroby nerek.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż soki tego rodzaju powinno się magazynować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]