Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Kup żurek staropolski.

W ostatnich latach coraz rzadziej jemy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez notoryczny pośpiech, a przez to potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś oferowanych z reguły jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją na karcie dań lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach w trakcie obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.

Barszcz biały a żurek – Zakwas z mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Kiedy zapyta się Słowianina o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co różni te zupy, niemniej trzeba zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem kunsztu kucharza oraz jego indywidualnych smaków. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego na ogół wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej czy z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bo w ramach tej grupy zup wymienia się trzy warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany zazwyczaj ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Baza na żurek i barszcz biały? Kupić, a może przygotować na własną rękę?

Przygotowanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych znaleźć można wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli apetyt np. na barszcz biały przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy przepyszny biały barszcz i żurek staropolski albo śląski.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]