Chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty? Odwiedź tę stronę.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, przedtem mniej znane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza albo różnego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego trzeba go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy refluks. Działają one także osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]